- ایجاد ثبات اقتصادی در کشور به دنبال کاهش رشد نقدینگی
- رشد اقتصادی در نیمه اول امسال ۷.۵ درصد شد
- ایران بزرگترین قدرت تجارت دریایی خاورمیانه شناخته شد + جدول
- ایران نایب رییس نشستهای اوپک در سال ۲۰۲۴ شد
- افزایش درآمدهای مالیاتی با شناسایی فراریان مالیاتی
- قطار پیشرفت ایران اسلامی در حال حرکت است/ مترو پرند افتتاح شد
- استقبال ۲۷میلیون نفر از طرح کالابرگ الکترونیکی/افزایش سن بازنشستگی در راستای پایداری صندوقهاست
- استقبال ۲۷میلیون نفر از طرح کالابرگ الکترونیکی/ افزایش سن بازنشستگی در راستای پایداری صندوقهاست
- توافق دولت سیزدهم با کشورهای همسایه خزری، صادرات محصولات کشاورزی را افزایش داد
- هدفگذاری تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری ایران و تاجیکستان
- شاخص بهرهوری عوامل تولید در دولت سیزدهم افزایش یافت
- اپراتورهای تلفن همراه ملزم به ارائه بستههای اینترنتی متنوع شدند
- واحد بخار نیروگاه «رودشور» وارد مدار میشود
- رشد مطلوب صادرات ایران به آفریقا
- دولت بنا ندارد بار مالیاتی جدیدی بر مردم تحمیل کند
سیاست دردسرساز برای اقتصاد بیمار

به گزارش پایگاه خبری طلوع اقتصاد به نقل از آرمان ملی شروع تغییر پول ملی و حذف چهار صفر از دولتهای پیش کلید خورد خصوصا بانک مرکزی در دولت دوازدهم مدتها بود که با جدیت دنبال تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی بود، اینک مجددا شایعاتی مبنی بر تغییر پول ملی از ریال به تومان مطرح شده که گرچه بانک مرکزی آن را تکذیب کرده است اما بحثهای فراوانی در فضای مجازی بر اجرای این سیاست بهطور ناگهانی و ضربالاجلی مطرح شده است حال باید دید دولت در چنین شرایطی که تورم نزدیک به ۵۰ درصدی سایه بر اقتصاد کشور گسترانیده به سراغ اجرای این طرح که به عقیده کارشناسان اجرای این طرح نیاز به پیش شرطهای زیادی ازجمله کاهش نرخ تورم و به ثبات رسیدن آن برای چند سال را دارد که چنین شرایطی در ایران فعلا میسر نیست همچنین هزینه سنگین جایگزینی اسکناسها، ناسازگاری دفاتر و صورتهای مالی دادههای قدیم و جدید، افزایش قیمت کالاها و سختی نظارت دقیق بر عملکرد بازارها در روند جایگزینی را به دنبال خواهد داشت میرود یا خیر؟ اما برخی کارشناسان دیگر معتقدند که واحد ریال از معاملات بازار حذف شده و کارایی ندارد و درجریان تسهیل فرآیندهای روزمره واجب است همچنین موجب تسهیل نقل و انتقال و صرفهجویی در هزینههای چاپ اسکناس و هزینههای معاملاتی میشود. اینک باید دید که اصلاح قانون پولی کشور چه تأثیری بر روند اقتصادی کشور و معیشت مردم خواهد گذاشت و آیا ایران مانند دیگر کشورهای اجرا کننده این طرح میتواند از پس اجرای آن بربیاید؟ البته برخی کارشناسان معتقدند که با توجه به اقدامات صورت گرفته و تجربیات دیگر کشورها، این سیاست بهتنهایی تأثیر خاصی بر معیشت خانوارها نخواهد داشت و تأثیر روانی آن بیش از هر چیز خواهد بود با اینحال بیشترین تأثیر در حوزه حسابداری و افزایش هزینه شرکتهاست و این هزینه جهت تبدیل حسابهای مالی و صورتهای حسابداری بر شرکتها تحمیل میشود.
سیاست دردسرساز برای اقتصاد بیمار
یک کارشناس اقتصادی درخصوص حذف چهارصفر از پول ملی به «آرمان ملی» گفت: کم کردن صفرهای پول ملی در هر کشوری یک ابزار است و زمانی که ارزش پول ملی آنقدر کاهش مییابد که محاسبات به مشکل میخورد سیاست کم کردن صفرها از پول ملی به عنوان اولین گزینه پیش روی تصمیم گیران قرار میگیرد البته جدای از این مورد چندسالی است که یک واحد پولی به نام همت (به معنای هزار میلیارد تومان) در محاورات اقتصادی به کار میرود که این امر درنتیجه کاهش ارزش پولی است، بنابراین پیدا کردن واحدهای پولی جدید مانند همت باعث دردسر برای اقتصاد است. مجیدرضا حریری افزود: یکی از روشهایی که دولتها در دهههای گذشته در کشورهای مختلف به آن توسل جستهاند تغییر واحد پولی است تجربهای که درترکیه صورت گرفت و مقادیر زیادی از صفرها از پول ملی حذف شد و یا اینکه واحد پولی جدیدی معرفی شد اما باید گفت که این روش بیشتر یک ابزار است و به خودی خود هدف نیست و باید دید این طرح بر چه مبنایی و سیاستی مطرح شده است که روشن است که سیاستی مبنی بر حفظ ارزش پول ملی پشت آن نیست و زمانی که با تورم فزاینده روبهرو هستیم اجرای این سیاست برای اقتصاد دردسرساز خواهد شد و بدیهی است که ریال در مقابل کالاها قدرت مقابله در بازار را ندارد و درست است که یک روزی باید تغییر واحد پول ملی صورت بگیرد اما اینکه چه روزی این اتفاق بیفتد بسیار مهم است. او بیان کرد: انتخاب زمان مناسب برای حذف صفر از پول ملی موضوع بسیار مهمی است و در شرایطی که اقتصاد دچار تورمی لجام گسیخته است اجرای این طرح تبعات زیانباری از جمله افزایش قیمت کالاها و تورم بههمراه خواهد داشت، چراکه معمولا با تبدیل ریال به تومان قیمت کالاها به سمت بالا گرد میشود و ارقام ۴ رقمی همواره به سمت رقم بالاتر میل پیدا میکنند که این خود موجب افزایش تورم است بنابراین زمان اجرای این طرح و چه سیاستی پشت این طرح باشد بسیار مهم است که تمام این موارد باید در اجرای طرح در نظر گرفته شود بنابراین اگر این طرح در قالب سیاست مدون و برنامهریزی شدهای باشد میتواند ابزاری باشد که باتوجه به قیمت ارزش فعلی یک ریال ناچار میشویم یک روزی این کار را بکنیم.
دولت جلوی رشد نقدینگی را بگیرد
بیشتر بخوانید:
برای دیدن و مطالعه دیگر اخبار حوزه اقتصادی اینجا کلیک کنید
احمد حاتمی یزد، کارشناس پول و بانک دراین خصوص به «آرمان ملی» گفت: تغییر پول ملی تاثیری در پارامترهای اقتصادی ندارد اما اینکه این مساله چه تاثیری در اقتصاد دارد باید گفت که تبدیل تومان به ریال در پارامترهای اقتصادی تاثیری ندارد و دولت اگر میتوانست جلوی رشد نقدینگی را میگرفت و تغییر پول ملی پیشکش! چراکه حذف ۴ صفر از پول ملی فقط تغییر اسم است و آنچه در اقتصاد تاثیرگذار و حائز اهمیت است قدرت خریدی است که حجم نقدینگی آن را ایجاد کرده و از لحاظ تورم اشتغال و درآمد ملی تاثیر مثبت و منفی ندارد و مثلا به جای آنکه بگوییم ده هزار ریال میگوییم یک تومان و صرفا تغییر اسمی است و نه چیز دیگر. او در ادامه افزود: تغییر پول ملی تاثیر عمدهای در وضعیت معیشت مردم و دیگر پارامترهای اقتصادی ندارد البته ممکن است به ایجاد جو روانی قیمتها در بازار دامن بزند و درکوتاه مدت موجب بالارفتن قیمتها شود.

توضیحات بانک مرکزی درخصوص تغییر پول ملی
مصطفی قمری وفا، مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی درخصوص شایعات تغییر پول ملی در حساب توییتر خود نوشت: اخیراً کلیپی در فضای مجازی منتشر شده که در آن ادعا شده بانک مرکزی قصد دارد واحد پول ملی را به زر تغییر دهد! ضمن تکذیب صریح این شایعه ساختگی، تاکید میشود بانک مرکزی هیچ برنامهای برای تغییر واحد پول ملی در دستور کار خود ندارد و تبدیل پول ملی از ریال به تومان داستان پرماجرایی است که سالهاست پشت درهای بهارستان مسکوت مانده بود و همواره حرف و حدیثهای فراوانی را به دنبال داشت.
تبدیل ریال به تومان ریسک زیادی دارد
<div id="mediaad-NkMGn" ></div>عضو کمیسیون تلفیق و بودجه در این خصوص معتقد است که این طرح در دولت دهم نیز مطرح شده و در دولت یازدهم به صورت کامل بررسی شد؛ زیرا اجرای این طرح جزء تصمیماتی است که ریسک زیادی دارد و از تصمیمات مهم حوزه اقتصاد است. علی بختیار افزود: برخی کشورها برای اصلاحات اقتصادی و حل مسائل و مشکلات اقتصادی ابتدا اصلاحات پولی را مد نظر قرار دادند اما در ایران که تورم طی سالهای گذشته شیب صعودی داشته طرح حذف چهار صفر از پولی ملی الزامی است. عضو کمیسیون تلفیق بودجه بیان کرد: در حال حاضر محاسبات کلان کشور با مشکلات جدی مواجه بوده و چاپ اسکناس نیز هزینههای سرسام آوری برجای گذاشته است و به همین دلیل وضعیت قدرت پول ملی در شرایط خوبی نبوده و میتوان با حذف چهار صفر از پول رسمی کشور، برخی مشکلات اقتصادی را حل کرد این درحالی است که مردم ۱۰ هزار ریال را یک تومان میگویند، اما برای محاسبه مقدار نقدینگی در کشور باید بگویند ۲۰۰ هزار هزار میلیارد تومان و از طرف دیگر در خریدهای خارجی نیز باید حجم بسیار زیادی پول را برای مبادلات خارجی بپردازیم همچنین برخی نمایندگان اعتقاد داشتند در کشورهای توسعه یافته اصلاح پولی انجام نشده است. نباید ایران را با کشورهایی که تورم در آنها معنا ندارد قیاس کنیم. برخی کشورهای منطقه مانند ترکیه و کره نیز دست به چنین اصلاحاتی زدند و با حذف صفر از پول رسمی کشور توانستند مشکلات اقتصادی خود را رفع کنند. او افزود: باید به لزوم اصلاح نظام بانکداری توجه کرد تا کشور از اقتصاد بانک محور خارج شود؛ زیرا اقتصاد بانک محور نتیجهای جز تورم و گرانی نداشته و باعث کوچکتر شدن سفره مردم خواهد شد و لایحه حذف چهار صفر و تبدیل پول ملی از ریال به تومان، احتمالا ایراداتی با مغایرت با قانون اساسی داشته باشد و به همین دلیل اخطارهایی در صحن علنی توسط نمایندگان داده شد که مورد پذیرش رئیس جلسه قرار نگرفت.
اجرا در شرایطی که کمترین آسیب به اقتصاد وارد شود
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درخصوص لایحه حذف چهار صفر و تبدیل پول ملی معتقد است که طی سالیان گذشته نرخ برابری ریال، طلا و ارز جاری دنیا بهشدت تغییر یافته و باعث تورم روز افزونی شده که مشکلات اقتصادی زیادی را به دنبال داشته است، بنابراین این لایحه باید به صورتی اجرا شود که اقتصاد کشور کمترین آسیب را متحمل شود؛ زیرا در کشورهای دیگر نیز اصلاح قانون پولی با برنامهریزی دقیق و طولانی مدت صورت گرفته است و برای حذف چهار صفر و تبدیل پول ملی کشور باید به صورت میان مدت و در طی سه تا پنج سال این کار انجام بگیرد. حمیدرضا فولادگر در ادامه بیان کرد: در زمان اصلاح قانون پولی، ریالی که به عنوان واحد پول کشور تعیین شد، بر اساس درصدی از طلا بود. با افزایش قیمت طلا ارزش پول رسمی کشور نیز افزایش یافت اما مورد توجه قرار نگرفت و به همین دلیل طی ۴۰ سال گذشته نرخ برابری ارز در کشور دو برابر کاهش یافته است. با استفاده دولت از تجربیات دیگر کشورهای دنیا در این زمینه و با بررسیهای دقیق کمیسیون اقتصادی، این لایحه تأثیر مثبتی در اقتصاد کشور خواهد داشت.
- تحلیل بنیادی شرکت سیمان فارس نو (سفانو)
- تحلیل بنیادی شرکت قند قزوین (قزوین)
- صفحهٔ درخواستی شما یافت نشد.
- سیاست بانک مرکزی؛ عدم انتقال مشکل از موسسات ناتراز به بانکهای بزرگ
- تحلیل بنیادی شرکت شیشه و گاز (کگاز)
- نقش آفرینی دولت و مجلس برای حمایت از بازار سرمایه
- انتقال موسسه نور هیچ گونه ناترازی به بانک ملی تحمیل نمی کند
- ایجاد ثبات اقتصادی در کشور به دنبال کاهش رشد نقدینگی
- روند صعودی درآمدزایی دسانکو با مصوبه افزایش قیمت
- شبصیر ۲۱۵۷ میلیارد تومان درآمد فروش ثبت کرد